Allan Road Playground in Wauchope

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

The upgrade of this playground has now been completed. To find out more about other playgrounds being upgraded, visit The Play Space

Thank you for sharing your thoughts and ideas about Allan Road Reserve.

The playground is now complete with a small bike track, combination play unit with monkey bars and slide, swings and sandstone seating wall.

Allan Road is one of 12 playgrounds across the Port Macquarie-Hastings area being built or upgraded in the 2015-2016 financial year. To see other playground upgrades visit: The Play Space

Do you want to know more? You can speak to the Landscape Architect, Rebecca Doblo on (02) 6581 8111 or email rebecca.doblo@pmhc.nsw.gov.au


Thank you for sharing your thoughts and ideas about Allan Road Reserve.

The playground is now complete with a small bike track, combination play unit with monkey bars and slide, swings and sandstone seating wall.

Allan Road is one of 12 playgrounds across the Port Macquarie-Hastings area being built or upgraded in the 2015-2016 financial year. To see other playground upgrades visit: The Play Space

Do you want to know more? You can speak to the Landscape Architect, Rebecca Doblo on (02) 6581 8111 or email rebecca.doblo@pmhc.nsw.gov.au


The upgrade of this playground has now been completed. To find out more about other playgrounds being upgraded, visit The Play Space
  • Final design now completed.

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Thank you to those who were involved in helping to upgrade this play space.

    We received may comments online and by email which have helped to create the final design.

    To have a look at the final plan -click here

  • What has happened so far

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    Allan Road Playground is one of the playgrounds across our region that is due to be upgraded and we would love to hear from the families who use this space.

    An onsite community session was held on Monday 28th September. This gave us a chance to hear directly from your thoughts and ideas for the space.

    • 12.00 - 1.00pm
    • Monday 28 September 2015
    • Allan Road, Wauchope

  • Design philosophy

    Share on Facebook Share on Twitter Share on Linkedin Email this link

    SAFETY
    The main play areas within the park are proposed to be located to the middle and rear to ensure maximum distance from Allan Road helping to provide a safe environment. Sight lines are to be maintained ensuring adequate surveillance into and out of the park.

    SHADE
    Allan Road Park has the great advantage of having a number of mature shade trees. These are to be retained with seating and parts of the playground being located under these canopy trees which provide natural and immediate shade. A number of additional canopy trees are proposed which will provide some additional shade in the longer term

    PLAY EQUIPMENT

    Play equipment is a natural draw card for children and parents. This along with components of more 'natural play' elements have been incorporated into the playground design to cater for a more diverse range of activities. This includes the existing swings that are to be retained; a new climbing structure which is to incorporate a slide and platforms; various natural elements including stepping logs and rocks , dry creek bed and timber bridge

    GRAVEL PATH

    A gravel path connecting the various play areas is proposed. This pathway will incorporate natural elements to add to the experience of structured play equipment. It is proposed to include various height stepping logs set into gardens beds as well as the pathway; totem poles to encourage slalom movement; round river stones set in concrete to add texture to parts of the pathway; large rocks for climbing

    DRY CREEK BED & BRIDGE

    A feature of the park will be the low timber bridge with dry creek bed and rounded river rocks. These elements offer an alternative play space between the more structured play equipment areas. They also provide an added visual interest to the park.

    GRASS MOUND

    A grass mound/ embankment is proposed to the rear western corner to allow for the incorporation of slides as well as a pathway and stepping logs to enhance the playing experience. This mound will also act as a partial buffer to adjoining residences while allowing additional shade tree planting

    SEATING

    Reuse of the existing bench seats along with additional picnic settings is proposed which would cater for various user groups visiting the park